Cristina Fonollosa (Barcelona, 1951) és una pintora, gravadora i il·lustradora.
Mitjançant l’estil naïf, també anomenat primitiu o ingenu, reinterpreta els imaginaris de la vida quotidiana, des d’una perspectiva original, fantàstica i poètica, expressant l’amor, l’abandonament, el desig, la soledat, el joc. Les seves temàtiques van des de les escenes familiars de mares amb fills als paisatges d’illes mediterrànies, escenes bíbliques almodovarianes, alcoves antillanes, sirenes inventades des del folklore del Carib o verges patrones de llibres, gats, planetes o animals rars.
Les seves il·lustracions i gravats han acompanyat obres i contes d’escriptors espanyols i llatinoamericans com Antonina Rodrigo, Mercedes de Prat, Dulce María Loynaz, Alfonso Sánchez o Lluís Caisses.
Ha il·lustrat a l’estil de les antigues auques (vides il·lustres il·lustrades narrades en vers) les vides d’Antonio Machado (per encàrrec de la Junta d’Andalusia); de Mercedes de Prat de Rodríguez Aguilera; de Miguel Hernández (per encàrrec de la Fundación Miguel Hernández, Alacant); de José María Hinojosa (per encàrrec de Centro Cultural Generación del 27, Màlaga); sobre les “Romerías de Mayo” d’Holguin (per encàrrec de la Asociación Hermanos Saiz, Cuba); i de José María Hinojosa (per encàrrec de Fundación sobre el desarrollo de la ruta Pueblos del Tempranillo, Andalusia), entre d’altres.
Nascuda a Barcelona, va créixer en un entorn familiar d’artistes plàstics, i promptament es va sentir atreta per l’estil naïf que va descobrir de la mà de Rousseau i els primitius francesos.
Va estudiar a l’Escola Massana d’Arts i Oficis de Barcelona i va realitzar cursos diversos formatius de gravat i serigrafia.
Ha exercit el càrrec de vocal de gravat de l’FAD (Departament de Foment de les Arts Decoratives, Barcelona), i de jurat de múltiples i internacionals concursos de pintura.
Ha estat professora de plàstica per a cicles superiors a l’escola Blanquerna (Universitat Ramon Llull, Barcelona) i des de 1985 tallerista de cursos de pintura, aquarel·la, oli, dibuix, gravat, escultura en paper maixé i diverses manualitats (capgrossos, màscares, vidrieres modernistes , etc.) en institucions públiques i privades (com per exemple en ajuda a sectors desfavorits com drogodependents o presos) a Espanya i Cuba.
Actualment a Cuba, el seu lloc de residència habitual, exerceix tasques de periodista en seccions culturals de ràdio i televisió, com divulgadora d’arts plàstiques i recuperadora de personalitats històriques; i en el reconegut Festival Internacional de Cine de Gibara, com a portaveu de ràdio de el sector Orient de l’illa. Col·labora a la Revista Artes por Excelencias amb entrevistes a personalitats de el món de l’art i la cultura.
La seva primera exposició va tenir lloc a Barcelona, el 1980, a la mítica Botiga Especialista d’Art Popular, Populart, regentada per la precursora de l’art popular Maria Antònia Pelauzi.
Posteriorment ha exposat en múltiples localitats d’Espanya, Europa i Amèrica llatina, destacant El Museo Internacional de Arte Naïf de Jaén; el Museu Internacional d’Art Naïf MAN d’Ana i Albert Laporte a Beraut (França); la Galeria Amahoro, de Gerald Mouial, a l’illa de Saint-Martin (Carib francès); al Gran Teatre de l’Havana (Cuba) o la Montserrat Gallery a Nova York.
Alguns dels premis rebuts a la seva pintura són: el Concurs de Gravat de l’Excm. Ateneo de Sevilla; d’il·lustració en el Premi Caterina Albert i Paradís de Barcelona; de pintura al Salón Iberoamericano Electa Arenal de Holguín; en el Primer Saló de Pintura Religiosa Diòcesi d’Holguín, d’edició a la Fira del Llibre d’Holguín; de pintura a la Galeria Barcelona, de Barcelona; de promoció cultural i pintura; i un dels premis més rellevants de l’art cubà: el premi Angelote de Oro, a Holguín.
Cristina Fonollosa ocupa un lloc destacat entre les artistes plàstiques més representatives de la seva generació tant per la seva variada i autèntica temàtica com per l’ampla franja territorial, es podria dir mundial, que ha abastat i abasta en l’actualitat.
Cristina Fonollosa (Galeria Carles Vallès, Figueres 1990)
En paraules de l’escriptor i crític literari i teatral, Roberto Pérez León: “Las pinturas de Cristina son como el arca de la alianza. Cuando encallan en una pared toda la casa goza del incesante devenir de una figuración que no es ni primitiva, ni naïf, ni ingenua, ni popular; nada de eso; cada pintura de Cristina es un acontecimiento creador y como tal es acto de resistencia, archipiélago magnético de formas que actúan como oleadas de versos que producen los efectos de la bondad. Yo tengo en mi casa habanera un huevo de madera pintado por Cristina y tengo un pequeño papalote que tiene una gran cola de cometa que salpica estrellas; el papalote es azul, no como el mar sino como el azul vigoroso de las noches de cuba; y, el huevo es de un poder inaudito, de vez en cuando se mueve en medio de una plenitud fosforescente y yo sé, yo estoy seguro que tiene dentro un gato que se llama Vinagrito.”
Segons el poeta i escriptor Eliecer Almaguer: “Qué natural eres Cristina, tu obra emana del alma como la sabia fluye en la entraña del árbol, eres naturaleza misma, unas veces suavidad vegetal, otras fiereza animal, o volcán que reposa en lo hondo de la tierra aguardando para incendiarnos con su lava, tus cuadros tienen ese tono de lava que fluye y borbotea, tinte de incendio primigenio, adánico, o mejor, evánico. Además no eres algo posterior, nunca podrías ser algo póstumo, tu obra pertenece a la vida, pertenece al aire, a la danza estelar, a una paleta multicolor que nos ofrece su mirada múltiple del cosmos, la gracia perdurable con la que se mueven, giran y reordenan los espacios, en este planeta singular y rodante.”
La poetesa i promotora cultural Belkis Méndez va escriure sobre les seves il·lustracions: “en el 2012, Ediciones La Luz, una de las editoriales de mayor prestigio en Cuba y con sede en la ciudad de Holguín publicó, “Como el sorbo de agua”, libro que recoge siete cartas, que me envió la premio Cervantes, Dulce María Loynaz, durante los años que van de 1990 a 1991. Las ilustraciones fueron hechas por la pintora catalana Cristina Fonollosa. Cada una de ellas posee la cualidad de adentrarnos en un mundo sugerente, femenino, que va desde el candelabro, el pañuelo, las tazas, los bordados y encajes. La artista hace énfasis en la cualidad de Loynaz, como mujer y amante de la aguas, pero siempre aferrada a la tierra, a la casa, es decir, patria, suelo sagrado que la vio nacer y morir, la isla.”
L’escriptor i periodista Rubén Rodríguez parla de l’obra de Cristina Fonollosa en el seu article “Las once mil vírgenes de Cristina Fonollosa”: “Entre “divertido” e “informado” me enfrenté a la última exposición de Cristina. Quedé pasmado ante sus vírgenes, la mayoría de ellas, apócrifas. Les juro que las busqué en el Santoral y no aparecen por ningún sitio. Ni el Vaticano sabe de dónde salieron estas madonnas de la pintora catalana holguinera. Entre sus once mil vírgenes están la del KKK, la del Infierno, la de las sirenas; al mediterráneo le pintó una primorosa que se abanica con la bandera gay e hizo otras para Adán y Eva, para los libros y el teléfono…entre las que se pasean “las de verdad” como asombradas.”
I, com a cloenda, l’escriptor, periodista i crític de cinema Erian Peña Pupo, va escriure: “La pintura de Cristina Fonollosa embruja desde que –ingenuos nosotros nunca las piezas que observamos-nos acercamos a ella con la curiosidad y el misterio de quien descubre algo nuevo. Nos aproximamos queriendo desentrañar algo que ella nos ofrece vivo, palpable, feliz, real…varios temas, como públicas obsesiones son recurrentes en su obra: la feminidad consciente, que coloca a la mujer en el centro de su mirada lírica, los gatos, el mar, la luna, la isla, las flores… El mar –el Mediterráneo, el Caribe- desborda su obra. Por los dos ha optado, pues el mar, la isla en medio del mar, siempre la acompaña. Allí la luz mediterránea se encuentra, felizmente, con la claridad holguinera. Y en ambos sitios brilla la luna. No hay otra manera que dejarse embrujar por la mirada de esta mujer que nos lleva de paseo por sus dominios, esbozando una pícara sonrisa en el rostro, porque sabe que no hay mejor misterio que ese que se muestra a todos a flor de piel”.
Pintant la “Loma de la Cruz” (Holguín 2014)